Blogs

Het gazon

Naast fietsen vind ik grasmaaien een zeer ontspannende aangelegenheid. Ik kom tot rust en kan goed nadenken over dingen die mij bezig houden. Ik maai 1 keer per week. Maaien is natuurlijk niet het enige wat ik met ons gras doe. Verticuteren, bemesten, kalk strooien en onkruid uitsteken horen er ook bij.

Aliens

Tijdens mijn studie vertelde een docent dat als er buitenaardse wezens op aarde zouden landen dat wij, als dierenartsen, waarschijnlijk voor hun medische zorg zouden moeten opdraaien. Hij doelde hierbij op de diversiteit aan diersoorten die wij moeten behandelen en dus kennis van moeten hebben. Een slang zit wezenlijk anders in elkaar dan een hond. Voor een operatie zal je ze allebei op een verantwoorde manier onder narcose moeten brengen en ook de nazorg is anders. Ooit had ik een klant die helemaal weg was van boomkikkers.

Eigen dieren

Adviseren, en beslissingen maken als dierenarts, we doen de hele dag niet anders. We geven een eigenaar altijd alle opties, maar denken natuurlijk ook mee, en geven advies waar een eigenaar zich in kan vinden. 

Hoe goed je mensen en dieren ook leert kennen wanneer ze al lang in de praktijk komen, het staat (gelukkig) altijd wat verder van je af. Hierdoor kunnen we er met een objectieve blik naar kijken. Al zeg ik ook vaak wat ik zelf zou doen in een situatie, wat dan los van de opties en het advies, ook echt een mening is, die vaak wel kan helpen.

Bella, Bella, niet zo blaffen alsjeblieft!

Na het overlijden van Joep was het met twee hondjes best wel rustig. Geen naar boven en naar beneden tillen, geen gejoel. Wat overbleef? Pippin en Mariposa.

Twee hondjes die af en toe lekker los gaan, maar over het algemeen gezellig spelen en vooral veel slapen of samen uit het raam kijken naar de voorbijgangers.

Mijn partners ‘Mops’ Marie (Mariposa) was soms nog een beetje verontwaardigt wanneer ze mensen bij de parkeermeter zag, maar de opstand werd steeds minder.

Vakantie

Vakantie, gelukkig is het bijna zo ver. Hoe leuk ik mijn werk ook vind, de laatste loodjes wegen het zwaarst. Het zijn drukke dagen in de kliniek. Vlak voor een vakantie hoor ik vaak van een eigenaar 'maar we vertrekken wel over twee dagen op vakantie'. Wanneer een dier vlak voor de vakantie ziek wordt kan dat een eigenaar veel stress geven. Aan ons de taak nog een tandje bij te zetten om toch snel tot een diagnose te komen, en hun dier weer beter te maken. In deze drukke tijd een heerlijk vooruitzicht voor mij om lekker met Laurens en Steff naar de zon te vertrekken.
 

Zoek

Regelmatig worden wij geconfronteerd met huisdieren die zijn zoekgeraakt. De onzekerheid over het lot van je dier is slopend. Gelukkig worden de meeste huisdieren weer teruggevonden, zeker nu veel dieren gechipt zijn. Ooit kreeg ik een telefoontje van een opgeluchte mevrouw die haar poes na 3 maanden had teruggevonden. Ze wist zeker dat het haar kat was, maar ze had 1 vraag. Kan het zijn dat ze van schrik grijs geworden was? Ik nodigde haar uit om naar de praktijk te komen.

Nascholing

Af en toe volgen wij dierenartsen nascholing. Het is erg leuk je kennis weer op te frissen en nieuwe inzichten op te doen. Zo ook zaterdag 4 maart. Met Julia, onze nieuwste collega dierenarts ging ik naar Houten voor een interessante nascholing over huidproblemen, specifieker de allergische patiënt.  Het ging onder andere over het testen van allergenen in het bloed, waarbij een nog specifiekere methode is ontwikkeld. Nog meer mogelijkheden voor het in kaart brengen van een (omgevings) allergie bij de hond. 

DETECTIVE

Eén van mijn favoriete televisie programma's is Wheeler dealers. Dit is een programma waarin een oude auto gekocht, gerepareerd en opgeknapt wordt om vervolgens weer te verkopen. Het is leuk om monteur Edd China als een ware professional aan de gang te zien. Waarom doet de motor het niet? Hij legt de stappen uit die hij neemt om zo snel mogelijk en met zo min mogelijk kosten tot een diagnose te komen.

Het laatste stukje

Het in laten slapen van huisdieren, het is helaas een belangrijk onderdeel van ons werk. We zijn dierenartsen, en maken onze patiënten het allerliefst beter, maar wanneer dit niet meer mogelijk is, is in laten slapen de beste keus, wat we vervolgens met alle rust en liefde doen.

In sommige gevallen is het erg duidelijk dat het, het allerbest is om een dier in te laten slapen. Als er geen enkel uitzicht meer is op verbetering, en een beestje lijdt, dan kun je niet anders. Vaak is het een lange weg, waarin een eigenaar langzaam richting de beslissing groeit, en soms gaat dit snel.

Pagina's

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.

Abonneren op RSS-blogs