Kat naar buiten

Katten die de mogelijkheid hebben om naar buiten te gaan genieten hiervan. Ze worden echter ook geconfronteerd met een aantal andere risico's: verkeer, honden, andere katten, het opdoen van vlooien of andere nare ziekten, de lijst is eindeloos. Het kan een zenuwslopende ervaring zijn wanneer u uw kat naar buiten laat gaan. Gelukkig zijn er een aantal dingen die u kunt doen om er voor te zorgen dat uw kat veilig blijft.

Wanneer naar buiten

Katten mogen liever niet in aanraking komen met andere katten totdat ze zijn ingeënt. Dit om de overdracht van ziektes te voorkomen. Het is ook beter om uw kat voor het buitenavontuur eerst te laten steriliseren of castreren. Katers die niet zijn gecastreerd gaan op zoek naar een krolse poes. Ze kunnen in gevecht raken met andere katers. Dit resulteert vaak in beten en kan er zelfs toe leiden dat uw kat een virale ziekte oploopt. Tegen de tijd dat een kat de serie inentingen heeft gehad en is gecastreerd of gesteriliseerd zal de kat in ieder geval 6 maanden oud zijn en daardoor veel beter in staat zijn om zichzelf buiten te redden.

Timing

Geef uw kat gedurende de dag op vaste tijden eten. Doe dit enkele weken en laat uw kat niet eerder naar buiten voordat hij gewend is aan deze tijden. Dit zal ervoor zorgen dat uw kat altijd weer naar u terugkeert. U kunt uw kat ook trainen met behulp van een geluid zoals een bel, clicker of rinkelende sleutels voordat u haar/hem eten of een traktatie geeft. Wanneer u dit geluid maakt, weet uw kat dat u in de buurt bent met lekker eten. Simpelweg schudden met de zak voer zorgt er vaak al voor dat uw kat op u af komt rennen!

Voorzorgsmaatregelen

Een halsbandje met een belletje zal ervoor zorgen dat uw kat minder succesvol is in het vangen van kleine vogels. Voordeel van een halsbandje is dat andere mensen kunnen zien dat de kat een baas heeft. Nadeel is dat katten rare dingen doen en soms komen ze met hun poot vast te zitten in het bandje, of blijven aan een tak hangen. Let er op dat als u een halsbandje aanschaft dit er eentje is met een veiligheidssluiting, als de kat dan vast komt te zitten kan hij zichzelf wel bevrijden uit het bandje. Deze zijn te krijgen bij de betere dieren speciaalzaken. 
laat uw kat altijd chippen en registreren, een chip verhoogt de kans dat uw kat weer wordt teruggevonden mocht hij verdwaald zijn geraakt. Bij uw dierenarts kunt u uw kat laten chippen. Uw gegevens worden dan aan de chip van de kat gekoppeld. Omdat een chip niet zichtbaar is aan de buitenkant van de kat, is er een penning die u aan de halsband kan bevestigen. 
Het markeren van de grenzen van uw huis en tuin met kattengeuren vanuit huis kan er ook voor zorgen dat uw kat zijn huis makkelijk terug vindt. 
En zorg er natuurlijk altijd voor dat u een recente foto van uw kat heeft die u op posters kunt gebruiken indien uw kat vermist is. Vraag uw buren uw kat liever niet te voeren. Dit voorkomt dat uw kat soms “ongewenst'' bij de buren in huis komt. Helaas is het zo dat sommige katten het prettiger vinden bij andere in huis. Hier is vaak niet heel veel aan te doen behalve te accepteren dat de kat liever ergens anders woont.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.