Bijtende konijnen

Konijnen zien er meestal erg lief en aandoenlijk uit. Het komt regelmatig voor dat een konijn bijt, zo maar uit het niets of als u iets van hem wil.

Zichzelf beschermen

Konijnen bijten om zichzelf te beschermen. Ze kunnen niet praten en in veel situaties niet wegrennen om in veiligheid te komen. Als hij zich bijvoorbeeld in zijn hok in het nauw gedreven voelt kan hij in de aanval gaan. Ze kunnen dit ook doen als u iets doet wat hij niet leuk vindt, bijvoorbeeld oppakken, nagels knippen of medicijnen ingeven. Als ze iets naars hebben mee gemaakt kunnen ze al in de aanval gaan als u, uw handen in het hok doet.
Sommige konijnen beginnen te bijten als u ze aait. Het kan zijn dat hij het heel spannend vindt, de spanning wordt hem te veel en de enige uitweg die hij ziet is bijten. Soms aait u op een pijnlijke of vervelende plek. Konijnen vinden het niet altijd fijn om achteraan de rug bij de staart of aan de zijkant van de buik geaaid te worden.

Territorium

Een andere en waarschijnlijk meest voorkomende reden is territoriaal gedrag, ook wel hoknijd genoemd. Dit zien we veel bij voedsters (vrouwtjes) die alleen in het hok gehouden worden, maar we zien het ook bij rammen (mannetjes). Een voedster is meer gericht op het verdedigen van haar territorium, zeker als ze een klein hok heeft. Ze ziet een hand die in het hok komt als een aantasting van haar gebied.

Aangeleerd gedrag

Vaak begint het gedrag met grommen of naar de hand springen. Als de eigenaar dan verschrikt de hand terug trekt, leert het konijn dat zijn methode werkt. Hoe vaker succes hoe sneller hij dit gedrag zal toepassen. Doordat we regelmatig in het hok moeten zijn om eten en drinken te geven of om het hok te verschonen, kan dit gedrag zich uitbreiden tot bijten.

Aandacht trekken

Konijnen kunnen ook bijten om aandacht te krijgen, meestal bijten ze dan niet door, het is meer even happen.
Als u stopt met aaien proberen ze uw aandacht te trekken door een hapje te nemen, dit werkt heel goed want u reageert eigenlijk altijd. Het kan ook zijn dat u in de weg zit. Uw konijn loopt los door de kamer en wil er langs, maar uw voet zit in de weg. Soms zullen ze dan eerst met hun kop duwen en bij geen reactie happen.

Hormonen

Hormonen kunnen een grote rol spelen. Ongecastreerde voedsters kunnen schijnzwanger worden en daardoor een korter lontje hebben. Soms kan een konijn rondjes om zijn baas heen rennen, vaak zoemend en knorrend en uiteindelijk in zijn voeten bijten. Dit rondjes rennen is seksueel gedrag, het konijn probeert indruk te maken en raakt gefrustreerd als er geen reactie komt.

Voorkomen van bijtgedrag

  • Houdt konijnen niet alleen. Ze zijn het liefste samen, ze hebben steun en gezelschap aan elkaar. Dat voelt veilig en geeft afleiding, ze kunnen hun natuurlijke sociale gedrag vertonen.
  • Het hok moet lekker ruim zijn met een ren aan het hok, zodat de konijnen ruimte hebben om weg te rennen. Ook al is de ren niet heel groot, het gaat erom dat de 4 wanden van het hok niet de grenzen van het territorium zijn.
  • Castratie kan goed helpen omdat hormonen invloed hebben op het humeur.
  • Als u met uw hand het hok in gaat om bijvoorbeeld het etensbakje neer te zetten, probeer dit dan rustig te doen, trek uw hand niet terug maar houdt deze nog even in het hok. Als het ongewenste gedrag net ontstaat, is het vaak alleen nog dreigen, hij leert dan meteen dat dat gedrag geen effect heeft.
  • Gebruik uw handen niet om het konijn te straffen. Pak hem niet steeds op als dat niet nodig is.
  • Als uw konijn bijt om aandacht te trekken, loop dan weg. Zo leert hij dat het niet zinvol is om te bijten. Soms kan het ook helpen om hard “au” te roepen.

Hoe om te gaan met ongewenst gedrag?

Een konijn bijt niet omdat hij dat leuk vindt, meestal is er iets aan vooraf gegaan. Hij is bang of gespannen. Verschoon het hok als het konijn in de ren zit en geef dan eten. U kunt hem ook afleiden door een wortel te geven of wat brokjes neer te gooien. Bijt uw konijn snel en hard doe dan stevige handschoenen aan, waardoor u toch rustiger kan bewegen.

Vertrouwen winnen

Verbeter de band tussen u en het konijn. Dat heeft tijd nodig. Ga bij een bang konijn regelmatig naast het hok van het konijn zitten maar doe verder niets. Ga er niet recht voor zitten en staar niet naar het konijn. Geef af en toe iets lekkers te eten door de tralies heen. Wordt hij nieuwsgierig naar het eten toe, dan kunt u proberen het deurtje open te doen en iets lekkers bij de opening te houden. Wacht rustig af, doe niets overhaast.
Gaat dit goed dan kunt u uw hand steeds verder richting het konijn brengen.

Trek vooral niet uw hand terug als het konijn erop af komt. Doe zo nodig handschoenen aan om uw handen te beschermen.

Kunt u uw hand rustig in het hok doen zonder dat uw konijn reageert, kriebel dan zachtjes over zijn neus om dat vervolgens steeds verder uit te breiden. Er zijn altijd konijnen die niet van aaien en knuffelen houden! Probeer dit dan ook niet te forceren.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.