Voedselallergie bij uw hond

Een voedselallergie betekent dat er overgevoeligheidsreacties, ofwel allergische reacties, in het lichaam ontstaan tegen stoffen die via de voeding opgenomen worden. Dergelijke allergische reacties kunnen tot jeuk en huidklachten leiden. Ze kunnen optreden bij allerlei soorten voer: blikvoer, droogvoer, tussendoortjes, maar ook bij zelf bereid (en voor mensen bedoeld) voer. Vooral de eiwitten van dierlijke oorsprong kunnen deze overgevoeligheidsreacties geven. Belangrijk om te weten is dat er pas een overgevoeligheidsreactie kan optreden indien uw hond langere tijd is blootgesteld aan een bepaalde stof, dus uw hond moet langere tijd de huidige voeding met deze stof krijgen. Er kan geen allergische reactie optreden tegen iets wat eenmalig toegediend is, het lichaam moet de stof eerst herkennen om er allergisch voor te kunnen zijn.

Voorkomen

Allergieën, en dus ook voedselallergieën, kunnen zich bij elk ras op elke leeftijd ontwikkelen. We zien het relatief vaak gedurende de eerste drie levensjaren van een hond. Echter na een dieetwisseling kan zich op elke leeftijd een allergie ontwikkelen tegen een bepaalde stof. Het is helaas niet te zeggen hoe snel na een dieetwisseling zich een allergie kan ontwikkelen, dit kan na een paar weken maar ook na een paar maanden zijn.

Symptomen 

Bij een voedselallergie zijn huidproblemen bij de hond het meest opvallend. U kunt het vergelijken met eczeem bij de mens. Doordat er een allergische ontstekingsreactie in de huid ontstaat, zal het ook erg gaan jeuken. Bij honden kunnen de klachten dan zeer snel verergeren, door met hun nagels en tanden de jeukplekken open te krabben/bijten en zo grote wonden en korsten te veroorzaken.
De meest voorkomende huidproblemen zijn:

  1. Jeuk, over het gehele lichaam, vaak tussen de tenen.
  2. Een rode huid met puistjes en rode bultjes. Soms erg lokale rode kale plekken: hot spots.
  3. Korstjes, schilfers en/of wondjes, door de jeuk krabt de hond de huid open.
  4. Maagdarmklachten zoals braken, diarree, veel boeren en/of scheten laten.
  5. Oor- en of anaalklierontstekingen: binnen in het oor zit ook huid, en deze kan ook gaan jeuken en ontsteken.

Het stellen van de diagnose voedselallergie

Bovenstaande symptomen kunnen door een voedselallergie, maar ook door andere aandoeningen veroorzaakt worden. Denk dan aan een vlooienallergie, een allergie tegen iets in de omgeving of door parasieten. Parasieten kunnen vaak uitgesloten worden door afkrabsels te maken van de huid. Er bestaat helaas geen simpele test om erachter te komen waarvoor uw hond allergisch is. 

Om te bevestigen (of uitsluiten) dat het een voedselallergie is, wordt een eliminatiedieet geadviseerd. Dit houdt in dat u hem/ haar een eiwitbron gaat geven die hij/zij nog nooit eerder heeft gegeten. Dit noemen wij het eliminatiedieet. Dit kan een zelfkookdieet zijn of een kant-en-klare brok of natvoeding welke dan 6-8 weken wordt gegeven en verder alleen water als drinken en niets anders.

Een eventuele bijkomende bacteriële of gist huidinfectie wordt in de tussentijd bestreden, en ook is het advies om (alle dieren in huis) goed tegen vlooien te behandelen. Na deze periode zouden de klachten geheel verdwenen moeten zijn als het strikt een voedselallergie is. De maagdarmklachten verdwijnen meestal al binnen 3-4 weken. De volgende stap is dan om een compleet diervoeder te vinden voor uw hond waar hij/zij niet allergisch voor is (dit doet u alleen als het eliminatiedieet niet volledig was (zelfkookdieet), zie ook verder in de tekst).

Samenstelling eliminatiedieet 

Gedurende een periode van 6-8 weken moet een dieet gegeven worden, waarbij voor één van de volgende eiwitbronnen en voor één van de volgende koolhydraatbronnen gekozen moet worden.
●    Eiwitbron: 100 gram per 10 kg hond.
Hert, geitenvlees, struisvogel, koolvis, schelvis of paardenvlees.
●    Koolhydraatbron: 300 gram per 10 kg hond.
Witte rijst, aardappel of macaroni (geen zilvervlies of meergranen rijst/macaroni).

U kunt dus bijvoorbeeld voor struisvogel met rijst kiezen of voor hertenvlees met macaroni. Deze combinatie moet dan 6-8 weken exclusief gegeven worden, u kunt dus niet tussen de bovengenoemde eiwitbronnen wisselen en u mag ook niets anders geven! U kookt de eiwitbron en koolhydraatbron samen gaar en kunt zo een week vooruit koken en invriezen. Het eliminatiedieet is zeker geen compleet dieet, maar aangezien het maar korte tijd gegeven wordt, is het niet noodzakelijk het verder aan te vullen tot een compleet dieet. U mag eventueel wel gekookte sperziebonen en andere groenten hierbij geven, geef er echter geen brood bij. Als uw hond weigert de koolhydraatbron te eten, dan zou u gedurende deze periode alleen de eiwitbron kunnen geven. Er moet dan wel meer gegeven worden, namelijk 200 gram eiwit per 10 kg hond. Indien u meerdere honden of andere dieren in huis heeft, dan mogen zij ook mee-eten met dit dieet, of ze moeten strikt afgezonderd eten krijgen.

U mag tijdens deze 6 weken niets anders dan dit eliminatiedieet geven, ook geen vitaminepreparaten, kauwstaafjes of koekjes.
Als u iets lekkers tussendoor aan uw hond wilt geven, dan kunt u natuurlijk wel een beetje extra van de gekozen eiwitbron geven. Als uw hond tussendoor wel iets anders te eten krijgt of van straat eet, dan kan er weer een allergische reactie en dus jeuk ontstaan. Het is dan erg moeilijk om te bepalen of het eliminatiedieet aanslaat of niet. Voor het ontstaan van een allergische reactie is maar een heel klein beetje van de veroorzakende stof nodig, ofwel maar 1 hapje!
Over het algemeen duurt het 4 tot 5 weken voordat u resultaten ziet. Als er sprake is van een voedselallergie, dan moeten de jeukklachten aan het einde van de 6-8 weken duidelijk verminderd zijn. 
Houdt het eliminatiedieet dus wel echt die 6-8 weken vol!!
Is de jeuk in het begin van het dieet onhoudbaar, dan kunt u contact met ons opnemen. We kunnen dan een tijdelijk middel tegen de jeuk meegeven, zodat het makkelijker lukt de 6 weken vol te houden zonder extreme jeuk.

Vervolg na het eliminatiedieet 

Na het eliminatiedieet neemt u weer contact met ons op zodat we kunnen bespreken hoe het is gegaan. Indien de jeuk niet verminderd is, dan kunnen we voedselallergie als oorzaak van de jeuk uitsluiten en zijn we dus wel een stuk verder in de diagnosevorming. We moeten dan op zoek gaan naar wat wel het probleem is. Als de jeuk wel verminderd is, dan is de diagnose voedselallergie bevestigd. Indien nodig zullen we hierna met u op zoek gaan naar het juiste vervolg dieet (volledig dieet) van uw hond.

Andere opties naast het eliminatiedieet

Wilt u wel een dieet geven maar niet zelf koken, dan zijn er veel kant en klare (commerciële) mogelijkheden. Voorbeelden zijn Royal Canin Hypoallergenic of Anallergenic, Hill’s Z/D, Trovet Unique Protein (bijvoorbeeld paard, hert, insect). In de commerciële diëten zitten nog wel verschillende eiwitten, maar deze zijn gehydrolyseerd. Dit houdt in dat de eiwitten kleiner zijn gemaakt, zodat ze minder snel een allergische reactie kunnen veroorzaken. Wel is het zo dat het zelfkook eliminatiedieet veel betrouwbaarder is voor het uitsluiten van voedselallergie. Als het commerciële dieet onvoldoende jeuk vermindering geeft, kan het zijn dat we u alsnog adviseren zelf te gaan koken. Echter als de jeuk wel minder wordt door het commerciële dieet, dan is dit wel een goede bevestiging voor de diagnose voedselallergie. 

Op voedselallergie testen in het bloed

Via allergie-laboratoria worden commerciële testen aangeboden voor voedselallergieën. Helaas zijn deze niet betrouwbaar. Wel zou de uitslag kunnen fungeren als leidraad om te beslissen welke eiwitbron het best gebruikt kan worden voor een eliminatiedieet. Om de meest betrouwbare uitslag te krijgen is het advies om uw hond voor de bloedafname allerlei soorten smaken hondenvoeding aan te bieden. 

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.