Tip: Zo knipt u de nagels van uw konijn

Konijnen die veel tijd in een hok of binnen doorbrengen, kunnen lange nagels krijgen. Deze moeten regelmatig (eens in de 2 tot 3 maanden) geknipt worden. Anders kunnen de nagels een problemen geven. Een konijn met te lange nagels, kan niet goed lopen. Daarnaast kunnen de nagels ingroeien, een afwijkende stand krijgen of andere problemen ontstaan, zoals pijnlijke zweren. Gelukkig kunt u dit makkelijk voorkomen door de nagels regelmatig te (laten) knippen.

Nagels knippen

Vraag hulp aan iemand anders zodat 1 persoon het konijn vast kan houden en de ander de nagels kan knippen. Sommige konijnen blijven heel rustig zitten en zo kunt u (zonder de poot op de hoeven tillen) de nagels al knippen. Als dat niet lukt, kunt u het konijn op schoot nemen, zorg ervoor dat hij niet kan vallen, ga desnoods op de grond zitten. Zet hem op zijn kont met zijn rug tegen uw buik aan, op deze manier kunt u 1 pootje iets naar voren steken en de nagels zelf of door een andere persoon laten knippen. Als het konijn erg bewegelijk is kunt u hem in een handdoek wikkelen.

Knip vervolgens de nagels tot een paar millimeter voor het 'leven'. Heeft uw konijn lichte nagels? Dan is het 'leven' goed te herkennen aan een roze streepje. Het knippen doet geen pijn, zolang er niet in het leven wordt geknipt. Houd de haargrens aan als veilige rand.

Heeft uw konijn donkere nagels?

Schijn dan met een zaklamp van achteren door de nagel en het 'leven' zal als een soort schaduw te zien zijn. Laat de nagels bij twijfel door de dierenarts knippen. 
Oefen bij het knippen van donkere nagels eerst voorzichtig wat druk uit met het nagelschaartje voordat u daadwerkelijk de nagel afknipt. Als het konijn hier sterk op reageert, zit u te dicht bij het leven.

Te ver geknipt?

Per ongeluk toch te ver geknipt? Stop het bloeden dan met een gaasje of doop de teen in wat talkpoeder. Wanneer het bloeden niet vanzelf stopt of als u twijfelt, neem dan contact op met de dierenarts.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.