Eigen dieren

Adviseren, en beslissingen maken als dierenarts, we doen de hele dag niet anders. We geven een eigenaar altijd alle opties, maar denken natuurlijk ook mee, en geven advies waar een eigenaar zich in kan vinden. 

Hoe goed je mensen en dieren ook leert kennen wanneer ze al lang in de praktijk komen, het staat (gelukkig) altijd wat verder van je af. Hierdoor kunnen we er met een objectieve blik naar kijken. Al zeg ik ook vaak wat ik zelf zou doen in een situatie, wat dan los van de opties en het advies, ook echt een mening is, die vaak wel kan helpen.

Hoe anders kan het zijn, als je eigen dier ziek wordt. Opeens ben je naast de dierenarts van je dier, ook gewoon een bezorgde eigenaar. Thuis proberen wij met een realistische blik naar onze lieve oudere hond Joep te kijken. 

De laatste tijd had hij meerdere periodes waarin hij flink ziek was: lusteloos, braken en niet willen eten. Nou, dan is er echt iets niet in orde! Uit bloedonderzoek bleek er iets flink afwijkend te zijn aan of rondom zijn lever. We besloten, in afwachting van een echo van de buik, vast te beginnen met (best prijzige) lever-ondersteunende medicatie. Tijdens de echo waren er ook verschillende afwijkingen te zien, waar we best ongerust over waren. Na aanprikken hiervan hoopten we meer informatie te krijgen en een gerichte behandeling te kunnen starten, maar helaas waren er onvoldoende cellen te beoordelen. Een hoop zorgen dus, zonder een gericht plan te kunnen maken. 

In de tussentijd deed Joep het gelukkig weer prima. Die vond het wel best allemaal. Hij at zijn nieuwe (lever) brokken goed, en om al die tabletten in te kunnen verstoppen waren we begonnen met het leverondersteunende natvoer. Joep kon het wel waarderen, dat was namelijk nieuw en bleek wel heel erg lekker.

Verder onderzoek was al gepland, gelukkig bracht tussentijds bloedonderzoek aan het licht dat zijn waarden alweer waren gedaald. Ook door het feit dat het goed gaat met hem, hebben we besloten het verdere onderzoek voorlopig te annuleren.
Hoe frustrerend ook, soms is het goed voor ons om het ook eens van de andere kant te zien: geen cellen kunnen onderzoeken, geen diagnose kunnen stellen. Het is niet altijd even eenvoudig om dat aan een eigenaar uit te leggen. 

Gelukkig doet Joep het goed. We gaan nog een tijd door met de ondersteunende medicatie, en houden hem nauwlettend in de gaten. Wanneer het nodig zou zijn, gaan we weer onderzoeken doen.
Bij Joep bleek het natvoer er wel erg goed in te gaan, hij bleek in een paar weken 3 kg aangekomen te zijn. Maar zolang zijn toegenomen gewicht het enige probleem lijkt, zijn wij heel erg gelukkig!

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.