Nieuwsbrief November 2013

 

Beste Lezers,

Bijgaand de nieuwsbrief van Dierenkliniek Kenaupark.

Het lijkt nog ver weg, maar over 2 maanden zullen we knallend 2014 ingaan. Veel dieren zijn bang voor vuurwerk, daarom organiseren we voor eigenaren van honden een 'vuurwerk-informatieavond'.

Wij wensen u veel lees plezier, heeft u vragen of opmerkingen dan horen we het graag.

In deze nieuwsbrief:

  • Column Jan Willem Baljet; naar school
  • Hoge bloeddruk bij de kat, hypertensie
  • Flexi rollijn
  • Wat spookt uw kat buiten uit?
  • Help, mijn konijn wil niet eten!
  • Wist u dat...
  • Voor U gelezen; Baasjes blind voor overgewicht van honden en katten

U kunt onze nieuwsbrief ook online bekijken.

Naar school

Regelmatig volgen de medewerkers van onze kliniek nascholingen om zo up to date te blijven wat betreft onze kennis en kunde. Deze cursussen worden door verschillende instanties in binnen en buitenland georganiseerd. Soms ben je een paar uur onderweg om er te komen en soms is er een interessante lezing om de hoek. Twee weken geleden ben ik naar een nascholingsdag geweest over hart-klep aandoeningen bij de hond. Lees verder...

Hoge bloeddruk bij de kat, hyertensie

Bij katten komt hypertensie regelmatig voor.
Meestal zien we hypertensie als complicatie bij een andere aandoening, we noemen dit dan secundaire hypertensie. Ook primaire hypertensie kan voorkomen, dit wil zeggen te hoge bloeddruk zonder een onderliggend probleem.
Een continu te hoge bloeddruk heeft schadelijke effecten op het lichaam. Lees verder...

Flexi rollijn

De flexi rollijn is een uittrek lijn waarbij de hond een vrije uitloop heeft van zo een meter of acht. Als ik om mij heen kijk, gebruiken heel veel mensen deze lijn. Je hond heeft meer vrijheid dan aan een kortere lijn. Er zitten echter nog al wat haken en ogen aan het gebruik van de flexi rollijn.
Daarom heb ik voor- en nadelen voor u op een rijtje gezet.

flexi rollijn

Wat spookt uw kat buiten uit?

Diep in zijn hart blijft de kat toch dat wilde dier van vroeger. Hij past zich helemaal aan ons leven aan, maar leeft zijn eigen leven op alle momenten dat het hem uitkomt. Vaak weten we helemaal niet wat hij nu precies uitvoert...

wat-spookt-kat-uit

Help, mijn konijn wil niet eten!

Het is van groot belang dat uw konijn goed eet, niet eten kan een verstoring in de spijsvertering geven, wat snel grote problemen kan geven. Soms wil uw konijn wel eten, maar kan hij het niet meer. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij haarballen en gebitsproblemen. Als uw konijn nog wel eet maar minder dan normaal of anders eet dan normaal (bijvoorbeeld minder snel), dan kan dat op de langere termijn voor problemen zorgen. Lees verder...

niet-eten

Wist u dat...

  • Van al het ijs op de wereld ligt 90% op Antartica. Het is dan ook het koudste continent op aarde. Op 1 juli 1983 werd er de laagste temperatuur ooit gemeten: -89,2 graden celcius. Hoe houden dieren zich warm?
    Collector ijsbeer:
    de vacht van een ijsbeer is extreem isolerend. Bovendien gebruikt de pooldier zonne-energie. De transparante haren van zijn vacht voeren het licht naar de (zwarte) huid, die het absorbeert. Het beetje warmte dat daarbij vrijkomt, wordt door de vacht vastgehouden. Lees hier hoe andere dieren dit doen.
  • Oerang-oetangs iedere dag een nieuw nest bouwen om de nacht door te komen.

Baasjes blind voor overgewicht van honden en katten

Uit recent onderzoek blijkt dat bijna driekwart (70%) van de honden- en katteneigenaren denkt dan hun geliefde huisdieren een gezond gewicht heeft.
Dat liefde echter blind maakt, bleek toen de baasjes gevraagd werd een foto te kiezen van de hond of kat die qua gewicht het meest op hun eigen dier lijkt. Het schokkende resultaat: 95% van de katten en 65% van de honden loopt een risico op gezondheidsproblemen ten gevolge van overgewicht...

 

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.