Nieuwsbrief maart 2018

 

Beste Lezers,

Bijgaand de nieuwsbrief van Dierenkliniek Kenaupark.

Het Kenaupark is nog steeds afgesloten vanaf de Kinderhuisvest. De werkzaamheden zijn afgerond, maar de afsluiting naar het Kenaupark zal nog tot medio april aanhouden. Op onze site houden we u op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen. U kunt ons met de auto via de Tuin- of de Rozenstraat bereiken. Dinsdag 6 maart om 19.00 uur organiseren we een puppy informatieavond. Deze avond is voor eigenaren van puppy's van ongeveer 8 tot 14 weken oud. De avond is gratis en u kunt zich telefonisch bij ons aanmelden.

Wij wensen u veel lees plezier, heeft u vragen of opmerkingen dan horen we het graag.

In deze nieuwsbrief:

  • Column Jan Willem Baljet; Ze kunnen het!
  • Hartproblemen bij de hond
  • Wat wil mijn hond mij vertellen?
  • Hoe krijg ik mijn kat in zijn reismandje?
  • Sterilisatie of castratie bij het konijn
  • Wist u dat...

U kunt onze nieuwsbrief ook online bekijken.

Ze kunnen het!

Scharrelend door de eendenkooi vond ik er één! Een ei!! Niet netjes in het comfortabele leghok, maar een beetje zielig en koud op de grond. Dit was duidelijk een eerste ei dat weinig liefdevol aan de kant was geschoven.
Een eendenei is een prachtig iets, bijna celadonkleurig (beetje pastel/poeder/groenig dus). Opgetogen liep ik ermee naar binnen en bedacht me hoe ik een eendenei moest koken. Dat is dus 10 volle minuten. Mijn dochter trok haar wenkbrauw op en bedankte vriendelijk maar zeer nadrukkelijk voor deze traktatie. Ook mijn partner liet de kans even voorbijgaan. Lees verder...

 

eenden

Hartproblemen bij de hond

Hartaandoeningen komen bij honden geregeld voor. Naar schatting heeft 9% van alle honden een hartaandoening. Bij 95% van deze honden is er sprake van een verkregen hartafwijking, bij 5% van een aangeboren hartafwijking. Een kwart van de honden met hartaandoeningen hebben een ernstige afwijking. Lees verder...

 

hart-hond

 

Wat wil mijn hond mij vertellen?

Elk ras, elk individueel dier, blaft anders. En dus hangt de betekenis van het geluid af van de context. We hebben toch geprobeerd om een soort ‘hondenvocabulaire’ voor je samen te stellen. Lees verder...

hond-vertellen

Hoe krijg ik mijn kat in zijn reismandje?

Het reismandje is iets wat vaak alleen te voorschijn komt als de kat naar de dierenarts moet. Het is een vreemd voorwerp met een onaangename geur waar de kat de laatste keer geen leuke ervaring mee heeft gehad. Hierdoor associëren katten het mandje met een onaangename gebeurtenis, want zeg nou eerlijk, er zijn weinig katten die graag reizen laat staan de rit naar de dierenarts. Lees verder...

kat-in-reismand

Sterilisatie of castratie bij het konijn

Konijnen zijn sociale dieren. Het liefst hebben ze een vriendje of vriendinnetje. De beste combinatie is een gecastreerde ram (mannetje) en een eventueel ook gecastreerde voedster (vrouwtje). Het is lastig om twee rammen of twee voedsters bij elkaar te houden, omdat ze dan kunnen gaan vechten.
Wilt u twee konijnen bij elkaar houden zonder dat er jongen komen, dan moet óf de ram óf de voedster gecastreerd worden.
Maar hoe gaat een castratie in zijn werk en waar moet u op letten? Lees verder...

castratie-konijn

Wist u dat...

  • U op moet passen met zout bij honden. Als er pekel op straat ligt en de hond zijn poten aflikt, kan dit in grote hoeveelheid gevaarlijk zijn. Zout heeft een irriterende werking op het slijmvlies van het maag-darmkanaal. Dit leidt tot braken en diarree en het verlies van eetlust. Er ontstaan zweren op het slijmvlies van maag en darmen. Door de hoge concentratie van het zout in het bloed wordt er vocht onttrokken aan allerlei cellen. Dit leidt tot oedemen (overmatige ophoping van vocht). Vroeger werd er nog wel eens zout gegeven om honden te laten braken, door de nieuwe inzichten wordt dat nu afgeraden!
  • Chocola giftig is voor dieren. Pas op met de chocolade eitjes en paashazen. Mensen kunnen stoffen (die in chocola zitten) zonder problemen snel verwerken. Honden en katten kunnen dat helaas niet; die hebben een lange tijd nodig om deze alkaloïden uit het lichaam te verwijderen. En bij het uitscheiden van theobromine uit het lichaam wordt het voor een deel weer opnieuw opgenomen via blaas en darmen. Zo worden deze giftige stoffen in het lichaam opgestapeld. Of uw dier er ook ziek van wordt is afhankelijk van zijn eigen lichaamsgewicht en van de soort en de hoeveelheid chocola die hij opgegeten heeft.

 

 

 

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.