'Geef hond voetenbad na uitlaten'

Door strooizout en kou snel grote kans op letsel aan voetzolen

'Geef hond voetenbad na uitlaten'

 

Hondeneigenaren moeten goed opletten als ze met hun viervoeter door de sneeuw wandelen, adviseert dierenwelzijnorganisatie Stichting Vier Voeters.

Zolang het winterweer aanhoudt, liggen ijsklontjes, zout en zand op de loer die wondjes in de voetzolen van de hond kunnen veroorzaken.

,,Ook al zijn ze erg klein, wondjes aan de poten kunnen voor dieren zeer pijnlijk zijn'', stelt Barbara van Genne, programmahoofd van de stichting. ,,Pas daarom op voor strooizout. Behalve dat het zout vooral bij wondjes onaangenaam is, likken honden na een wandeling vaak hun poten schoon. Hierdoor kan het zout in de hondenmaag belanden, wat weer maagletsel kan veroorzaken.'' Daarom kan het volgens de organisatie geen kwaad om wegen waar gestrooid is, te vermijden. Is het daarvoor al te laat, dan helpt een lauwwarm voetenbad na de wandeling om kleine steentjes, strooizout en ijs te verwijderen. De organisatie raadt baasjes ook aan om de poten van hun hond in te smeren met vaseline voordat ze naar buiten gaan. Dat voorkomt dat er barstten ontstaan in de voetzolen. Het is ook slim om lange haren tussen de tenen weg te knippen, zodat er geen ijsklontjes aan vast kunnen blijven plakken.

Hondenschoenen

,,En wees voorzichtig bij dichtgevroren waterplassen: op sommige plekken is het ijs nog erg dun en bestaat er gevaar op doorzakken'', aldus Van Genne.

Voor honden met gevoelige of gewonde poten zijn speciale hondenschoenen te koop die bescherming bieden.

,,Over het algemeen houden honden hier niet van; probeer in dat geval verschillende soorten uit.'' Maar wat als de hond toch last krijgt van zijn of haar poten? Van Genne: ,,Dan helpt het om regelmatig een goede zalf of ontsmettingsmiddel te gebruiken. Om te voorkomen dat het dier alles er meteen weer af likt, kun je proberen het af te leiden door het bijvoorbeeld een bot te geven.''   

 

Bron: Haarlems Dagblad; maandag 21 januari 2013

hond-sneeuw

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.