Medicijnresten in het milieu

Dat niet ieder huisdierenbaasje zich ervan bewust is dat medicijnen ons (oppervlakte)water kunnen vervuilen wanneer u medicijnen niet op de juiste manier inlevert of opruimt. Alle medicijnresten die in het milieu komen, zijn schadelijk voor de biodiversiteit. Overgebleven medicijnen worden bij het huisafval weggegooid, maar ook door de ontlasting van honden en katten kunnen medicijnresten worden verspreid. 

We horen vaak van huisdierenbaasjes dat zij overgebleven medicijnen bewaren en uiteindelijk thuis weggooien in de prullenbak. Maar eigenlijk moeten alle oude medicijnen naar de milieustraat gebracht worden voor de juiste verwerking. Gelukkig nemen veel dierenartsen kosteloos medicijnafval van klanten aan. En de meeste apotheken doen daar ook niet moeilijk over. Het is de bedoeling dat al die ingeleverde medicijnresten veilig vernietigd worden.

Hondenpoep hoort bij het restafval en niet in de natuur. Veel honden gebruiken regelmatig medicijnen. Als u uw hond ontwormt, een vlooientablet, pijnstiller of antibioticum geeft, dan wilt u dat niet in het milieu achterlaten. Zeker tijdens zo’n behandeling is het dus belangrijk om hondenpoep op te ruimen en bij het restafval of in de daarvoor bestemde hondenpoepbakken weg te gooien.

Ook katten scheiden medicatie uit in hun ontlasting. Kattenbakvulling kan ziekteverwekkers en medicijnresten bevatten. Gooi het daarom bij het restafval en dus niet op een composthoop, in de tuin of bij het gft.

 

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.